Kas ir umami?
Umami: garšas noslēpums
Vai esat kādreiz ievērojuši, ka daži ēdieni ir neticami garšīgi, pat ja tie nav saldi, sāļi, skābi vai rūgti? Šī garša, ko bieži raksturo kā "garšīgu" vai "sātīgu", ir pazīstama kā umami.
Umami ir japāņu vārds, kurš tulkojas kā "garšīga garša". To 1908. gadā atklāja japāņu profesors Kikunae Ikeda, pētot kombu jūraszāļu buljona garšu. Viņš noskaidroja, ka šī garša rodas no glutamāta klātbūtnes.
Glutamāts ir aminoskābe, kura ir sastopama daudzos pārtikas produktos, piemēram, sēnēs, jūras veltēs, gaļā un dārzeņos. Šī garša ir grūti aprakstāma vārdos, taču to bieži raksturo kā sātīgu un garšīgu.
Umami garšu var atrast dažādos pārtikas produktos, tostarp:
- Gaļa: Sarkanā gaļa, vistas gaļa, zivis un jūras veltes
- Sieri: Parmezāns, pecorīno un citi nogatavināti sieri
- Dārzeņi: Tomāti, sēnes, paprika un sparģeļi
- Sojas produkti: Sojas mērce, miso pasta un tofu
- Jūraszāles: Kombu, wakame un arame
Kāpēc Umami ir mūsu suši restorāna nosaukums?
Nosaukums "Umami" atspoguļo mūsu mērķi – nodrošināt suši pieredzi, kas pārsniedz gaidas, uzsverot dabisko Umami garšu mūsu ēdienos. Mēs izmantojam tikai visaugstākās kvalitātes sastāvdaļas, lai radītu suši, kas ir pilni Umami garšas un sniedz patiesu baudījumu.
Umami nav tikai garša, tā ir sajūta. Tā ir sajūta, kas rodas, baudot labu ēdienu kopā ar mīļajiem. Nāc pie mums un atklāj piekto umami garšu pavisam jaunā gaismā!