Suši vēsture
Gardais suši: Vēsture un Vārda Nozīme
Suši mūsdienās varbūt asociējas ar svaigu zivi un garšīgiem rīsiem, taču tā ceļš no pieticīga sākuma līdz starptautiskai atzinībai ir aizraujošs. Kopā izpētīsim suši pārsteidzošo vēsturi un iedziļināsimies vārda nozīmē, aizvedot jūsu garšas kārpiņas laika gaitā!
No Raudzētas Zivs līdz Ātrajam Favorītam: Suši Stāsts
Suši izcelsme meklējama Dienvidaustrumāzijā, kur aptuveni no 5. līdz 3. gadsimtam pirms m.ē. zivis konservēja fermentētos rīsos. Šis agrīnais variants, ko sauca par "narezushi", ietvēra zivju un rīsu kopīgu spiešanu traukā, kas nosvērts ar akmeņiem. Fermentācijas process varēja ilgt vairākus mēnešus, rīsi tika izmesti un patērēta tika konservētas zivis.
Ātri pārtinot uz Japānas "Yayoi" periodu (300 p.m.ē. - 250 m.ē.), "narezushi" atrada jaunas mājas. Šeit fermentācijas laiks ievērojami samazinājās, un cilvēki sāka baudīt fermentēto zivi kopā ar etiķainajiem rīsiem. Tas bija pagrieziena punkts, kas suši no vienkāršas konservēšanas metodes pārvērta par ēdienu, ko baudīja tā unikālās garšas dēļ.
Edo periodā (1603-1867) notika vēl viens nozīmīgs notikums - etiķa parādīšanās. Etiķa lietošana paātrināja fermentācijas procesu, padarot suši pagatavošanu ātrāku un drošāku. Šis jauninājums bruģēja ceļu tā suši attīstībai, kādu mēs to pazīstam un mīlam šodien, tostarp nigiri (ar roku presētiem suši) un maki (rullētiem suši).
Suši Nozīme: Tradicijām piesātināts ēdiens
Pats vārds "suši" norāda uz tā aizraujošo pagātni. Tas cēlies no japāņu rakstzīmēm "su" (kas nozīmē "etiķis" vai "skābs") un "shi" (kas nozīmē "rīsi"). Tātad, burtiski tulkojot, suši nozīmē "skābi rīsi", kas atspoguļo etiķa bāzi, kas joprojām ir šī gardā ēdiena pamatā.
Vairāk nekā Vienkārši Garšīgi
Mūsdienās suši ir globāls fenomens, kuru visā pasaulē iecienījuši tā delikātās garšas, māksliniecisko noformējuma dēļ. Suši nozīme sniedzas tālāk par šķīvi. Tā ir kulinārijas mākslas forma, kas ir bagāta ar tradīcijām, atspoguļojot Japānas dziļo cieņu pret svaigām, sezonālām sastāvdaļām un rūpīgiem gatavošanas paņēmieniem.
Tātad, nākamreiz, kad baudīsiet suši, atcerieties - jūs ne tikai baudāt maltīti, jūs dodaties vēsturiskā un kulturālā ceļojumā!
Kas ir umami?
Umami: garšas noslēpums
Vai esat kādreiz ievērojuši, ka daži ēdieni ir neticami garšīgi, pat ja tie nav saldi, sāļi, skābi vai rūgti? Šī garša, ko bieži raksturo kā "garšīgu" vai "sātīgu", ir pazīstama kā umami.
Umami ir japāņu vārds, kurš tulkojas kā "garšīga garša". To 1908. gadā atklāja japāņu profesors Kikunae Ikeda, pētot kombu jūraszāļu buljona garšu. Viņš noskaidroja, ka šī garša rodas no glutamāta klātbūtnes.
Glutamāts ir aminoskābe, kura ir sastopama daudzos pārtikas produktos, piemēram, sēnēs, jūras veltēs, gaļā un dārzeņos. Šī garša ir grūti aprakstāma vārdos, taču to bieži raksturo kā sātīgu un garšīgu.
Umami garšu var atrast dažādos pārtikas produktos, tostarp:
- Gaļa: Sarkanā gaļa, vistas gaļa, zivis un jūras veltes
- Sieri: Parmezāns, pecorīno un citi nogatavināti sieri
- Dārzeņi: Tomāti, sēnes, paprika un sparģeļi
- Sojas produkti: Sojas mērce, miso pasta un tofu
- Jūraszāles: Kombu, wakame un arame
Kāpēc Umami ir mūsu suši restorāna nosaukums?
Nosaukums "Umami" atspoguļo mūsu mērķi – nodrošināt suši pieredzi, kas pārsniedz gaidas, uzsverot dabisko Umami garšu mūsu ēdienos. Mēs izmantojam tikai visaugstākās kvalitātes sastāvdaļas, lai radītu suši, kas ir pilni Umami garšas un sniedz patiesu baudījumu.
Umami nav tikai garša, tā ir sajūta. Tā ir sajūta, kas rodas, baudot labu ēdienu kopā ar mīļajiem. Nāc pie mums un atklāj piekto umami garšu pavisam jaunā gaismā!
GAIDĪSIM JŪS CIEMOS!
Gaidīsim jūs visus ciemos 1. aprīlī, Pļavas ielā 5, Cēsīs. Dalies ar šo ierakstu facebook/instagram, seko mums un komentāros atzīmē draugu ar kuru kopā vēlētos nobaudīt suši! 05.04.2024. izlozēsim suši komplektu 30 euro vērtībā!
Tiekamies!